5 Life Hacks ini Dijamin Menyenangkan Hidup Ibu dan Bapa

1. Alat permainan anak anda berbunyi terlalu kuat sehingga membingitkan telinga? Tutup speaker dengan pita perekat untuk mengurangkan bunyi bising.   2. Buka pelipat di tepi air kotak untuk memudahkan si kecil mengangkatnya.   3. Takut anak terguna gunting tanpa pengetahuan atau pengawasan anda? Kunci gunting menggunakan mangga.   4. Anak selalu main sabun mandi? […]

Baca Lagi

10 Idea Kreatif Untuk Yang Gemar Hiking atau Camping

Sejak kebelakangan ini, ramai betul orang muda yang suka mendaki dan pergi ke percutian berkhemah. Seperti menjadi satu trend baru untuk keluar beriadah menikmati keindahan alam di atas gunung atau di dalam hutan sambil bersantai bersama rakan-rakan. Tapi baguslah kalau nak mengikuti trend yang sihat begini. Jangan tiru trend yang tahapa-apa sudah la ye? Memandangkan […]

Baca Lagi

3 Cara Agar Youtube Lebih Selamat Untuk Anak Kecil

Kanak-kanak di zaman 80-an dan 90-an akan mencari pelbagai cara untuk mengisi masa lapang mereka. Antaranya  mereka akan keluar bermain bersama kawan-kawan atau jiran, ada yang bermain permainan tradisional,ada juga yang menonton tv (walaupun tak banyak channel yang ada). Kebanyakkan aktiviti kanak-kanak zaman dahulu lebih memerlukan pergerakan dan istilah ‘bosan’ tiada pada ketika itu. Lain […]

Baca Lagi

5 Cara Membahagiakan Diri Sendiri

Kebahagiaan adalah apa yang kita cari, atau semestinya di cari dalam kehidupan kita. Namun, sukar bagi kita ingin membahagiakan diri kita. Ada yang memerlukan wang ringgit dan harta benda untuk membahagiakan mereka dan ada pula yang hanya perlukan pasangan untuk membahagiakan mereka. Tetapi apa yang tidak betul di sini adalah, kita memerlukan benda atau individu […]

Baca Lagi

Ini Akan Jadi Pada Kita Jika Tak Makan Nasi

Setiap hari, metabolisme tubuh kita menghasilkan tenaga yang diperlukan untuk aktiviti tubuh badan. Kebiasaanya, tenaga diperoleh daripada sumber dari pemakanan setiap hari. Karbohidrat adalah bentuk yang berbeza dari gula itu akan ditukarkan kepada glukosa dalam badan, yang membekalkan tenaga kepada sel-sel individu. Setiap sel memerlukan jumlah yang diperlukan karbohidrat untuk memberi tenaga yang diperlukan untuk […]

Baca Lagi

6 Petua Menghilangkan Buasir Yang Penting

Ramai daripada masyarakat mengadu pendarahan ketika mana membuang air besar dan majoritinya adalah disebabkan buasir. Ada juga sesetengah keadaan dimana buasir itu terlampau besar dan ia keluar daripada dubur berbentuk seperti ketulan.   APA ITU BUASIR? Buasir adalah salur darah vena yang membesar di bahagian bawah rektum dan dubur. Ia akan membawa masalah apabila ianya […]

Baca Lagi

Khasiat Badam Meredakan Diabetes Dan Batu Karang

Di dalam suatu kajian yang telah disiarkan di dalam The Journal of Nutrition, badam telah ditambah kepada diet sekumpulan pengidap diabetes tahap ke-2. Khasiat Badam untuk Diabetes Dan Batu Karang Keputusan ujian menunjukkan diet dengan badam telah menurunkan glycemic response dan insulin response. Kumpulan yang mengambil diet bersama badam ini telah menunjukkan penurunan kebergantungan kepada […]

Baca Lagi

Buah Mahkota Dewa Khasiat Untuk Kesihatan

Buah Mahkota Dewa (Phaleria macrocarpa) adalah pokok malar-hijau yang tebal, membesar dengan baik dalam iklim tropika, merupakan tanaman jenis pohon yang berkembang dan tumbuh sepanjang tahun dan mampu mencapai ketinggian 3-4 meter. Batang bergetah terdiri dari kulit yang berwarna coklat kehijauan dan batang kayu berwarna putih, ianya berakar tunjang. Phaleria Macrocarpa bermakna Mahkota tuhan, sejenis […]

Baca Lagi

9 Ciri-Ciri Manusia Yang Belum Matang

Anda rasa anda sudah matang ke? Kadang-kadang, orang ni tengok muka dan usia memang dah matang dah, tapi bila tengok perangai dan sikap, memang fail. Perangai dah macam budak-budak dah. Memang tak boleh nak dinafikan ada yang macam ni. Ada betulnya. hehee. Sebenarnya, ada tanda atau ciri yang kita boleh check yang menunjukkan seseorang itu sudah matang, terutama […]

Baca Lagi